Expoziția temporară – Obiectul trimestrului “Ouă încondeiate”
În perioada aprilie – iunie 2017 la Muzeul de Istorie Sighișoara poate fi vizitată Expoziția temporară – Obiectul trimestrului “Ouă încondeiate”.
Artele decorative populare sunt un tezaur pe care cultura noastră îl păstrează şi îl veghează. Un loc aparte, în arta populară, îl ocupă decorarea ouălelor. Sub lucrarea acestuia gingaşul ou s-a transformat într-un obiect de o neasemuită frumuseţe, avându-şi locul lui ales lângă ie, fotă ceramica şi alte elemente populare.
Oul simbolizează mormântul purtător de viaţă a lui Iisus. Coaja lui semnifică piatra mormântului pe care Mântuitorul a spart-o şi a înviat.
Ouăle colorate şi încondeiate au existat din vremuri străvechi. Ele începeau a fi „muncite” de pe la mijlocul Postului Mare.
Instrumentul folosit pentru încondeierea ouălelor, transmis pe cale orală, a fost un capăt de lumânare încălzit, cu care se „scria” pe ou figuri sau motive. S-a mai folosit şi pana de gâscă, însă nu pentru mult timp deoarece se încălzea foarte repede şi se ardea. Astfel ea a fost înlocuită cu asa numita „chişiţă”. Chişiţa este confecţionată dint-un beţişor , cu unul din capete despicat. În acesta se introduce un tub mic din alamă prin care se trec 2-3 fire de păr de porc sau de cal,care nu depăşesc cu mult capătul tubului. Tubul se strânge de beţişor cu ajutorul unei sfori de cânepă. Se mai folosesc: un vas ptr ceară, lingura de lemn, pămătuf.
TEHNICA ÎNCONDEIERII
Primul model este făcut pe oul curat, abia spălat, după care este colorat în prima culoare, galbenă. Apoi se mai fac modele cu ceară pe culoarea galbenă, peste care se pune un nou strat de culoare , de data aceasta portocaliu. Se lasă un pic să se uşte şi se face un alt model cu ceară peste care se pune un nou strat de culoare, roşu. Se scoate din culoarea roşie, se lasă să se uşte şi se face iar model cu ceară. După ce este desenat este introdus în culoarea finală negru sau albastru. La sfârşit, după „scriere ” şi „îmbăiere” oul se încălzeşte puţin şi , cu ajutorul unei cârpe , uşor încălzite, se curăţă de straturile de ceară, punându-se astfel în evidenţă desenul. Cele mai răspândite motive folosite la încondeierea ouălelor sunt: crucea, floarea.
Mai multe detalii gasiti aici